Murat BAŞMAN Viyolonsel

1976 yılında Sinop’un Gerze ilçesinde doğdu. 1988 yılında H. Ü. Ankara Devlet Konservatuvarı’nın açmış olduğu sınavı kazanarak burada Yrd. Doç. Nuray Eşen ile Viyolonsel çalışmalarına başladı. 1992 yılından itibaren düzenli resitaller verdi. Eğitimi süresince İstemihan Taviloğlu ile solfej ve armoni, Erdoğan Davran ve Ulvi Yücelen ile oda müziği, Hikmet Şimşek ve Rengim Gökmen ile de orkestra çalıştı.
1998 yılında konservatuvarın lisans bölümünden pekiyi dereceyle mezun oldu. Aynı yıl Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası’nın açmış olduğu sınavı kazanarak profesyonel müzik yaşamına burada başladı. 2000-2003 yılları arasında orkestrada viyolonsel grup şefliği yaptı. Bundan Sonra Jiri Barta, Peter Bruns ve Marcio Carneiro’nun düzenlemiş oldukları workshoplara aktif olarak katıldı.
1999-2000 yıllarında U.Ü. Devlet Konservatuarı Viyolonsel Bölümü oluşumunda öğretim görevlisi olarak yeraldı. BBDSO eşliğinde Dvorak viyolonsel konçertosu, Haydn re majör Viyolonsel konçertosu, Cellist Mutlu Varlık Kocaili ile Vivaldi 2 viyolonsel konçertosu, Keman Sanatçısı Mehmet Aybars ile Brahms’ın ikili “double” konçertosu gibi Viyolonsel repertuarının önde gelen eserlerini seslendirdi.
2005 yılı Mart ayında Lonnie Klein yönetimindeki Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde C. Saint-Saens’in Viyolonsel konçertosunu seslendirdi ve büyük övgü aldı. R. Strauss, Elgar, Beethoven, Miaskovsky, Lutoslavski’nin gibi ünlü bestecilerin cello için yapıtları, sanatçının konser projeleri arasında yeralmaktadır.
BBDSO Keman sanatçısı Mehmet Aybars ve Piyanist Lale Necef ile kurduğu trio ile Rachmaninoff, Saint-Saens, Brahms, Beethoven ve Astor Piazzola’nın oda müziği yapıtlarından oluşan repertuar ile konserler verdi. Yine Mehmet Aybars ve Piyanist Alexander Mekaev ile Kıbrısta da konser verdi.
2014 yılında BBDSO Viyolonsel Sanatçısı Burç Balcı ile birlikte kurduğu Türkiyenin ilk ve tek elekro Viyolonsel ikilisi “B&B Cello Duo” büyük ilgi topladı. Nuri Halil Poyraz’ın Hicaz saz eserini B&B Cello Duo için düzenleyen sanatçı, “Smooth Criminal” ve “Mısırlou” adlı parçalara da Türk-i dokunuşlarda bulunarak farklılık yarattı. Bunun yanı sıra koro için de düzenlemeleri bulunan sanatçının “3 Karadeniz Türküsünden - Çayelinden Öteye, Tabancamın Sapını” adlı düzenlemesi Kültür Bakanlığı Devlet Çoksesli Korosu tarafından seslendirildi ve halktan büyük beğeni topladı.
BBDSO Cello sanatçılığı görevini aktif olarak sürdürmekte olan Başman, 2015-2017 yılları arasında da BBDSO Yönetim Kurulu Üyeliği Yapmıştır.